Artiklar

Regeringen vill se fler brobyggare

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en utbildning som ska resultera i 15 nya brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens. De ska sedan anställas för att arbeta inom socialtjänsten och inom hälso- och sjukvården.

Regeringen har den 27 mars gett Socialstyrelsen i uppdrag att se till att lämplig uppdragsutbildning tas fram för att 2014-2015 utbilda personer med romsk språk- och kulturkompetens.

Brobyggare är personer som anställs i offentlig verksamhet och fungerar som en länk mellan enskilda och den offentliga verksamheten. En brobyggare kan till exempel fungera som resursperson/kulturtolkare för personal i verksamheten eller informera den romska gruppen om socialtjänstens eller hälso- och sjukvårdens arbete.

Insatsen är en del av regeringens strategi för romsk inkludering 2012-2032. Bakgrunden är de goda erfarenheter som verksamheten med brobyggare inom områdena skola och arbete hittills har gett. Flera rapporter tyder också på att det finns bristande kunskap om romer och romsk kultur inom socialtjänsten och inom hälso- och sjukvården som behöver uppmärksammas. Verksamheten har också anknytning till regeringens strategi för en god och mer jämlik vård 2012-2016.

Utbildningen av brobyggare kommer att pågå 2014-2015 med start hösten 2014. Utbildningen beräknas till 1,5 års studier på halvtid, motsvarande 7,5 poäng per termin, och ska inriktas mot frågor som bland anant behandlar interkulturella förhållningssätt inom socialtjänst och hälso- och sjukvård, brobyggarrollen samt regelverk och rutiner inom dessa verksamheter.

Kommuner och landsting har nu möjlighet att ansöka om ersättning för deltagarna i utbildningen motsvarande en halvtidslön under studietiden. Ett villkor är att deltagarna under studietiden har en heltidslön och statsbidraget ska ersätta lönen med 50 procent av lönekostnaderna för varje brobyggare.

Ansökan ska vara Regeringskansliet tillhanda senast den 23 maj 2014.

 

 

Sidan uppdaterad 2015-05-21