Artiklar

Finskan gynnas när generationer möts

Klockan är kvart i tre på fredag eftermiddag dyker de första barnen upp i finska föreningens lokal i Virsbo. Det är dags för Farmors pysselstuga som föreningen startat i höst. Som allas gemensamma farmor fungerar Kaarina Mustonen som också står bakom idén med Pysselstugan. Syftet är att barnen, under lek och sång, lär sig finska av den äldre generationen.

- Vi har haft sommarläger för barn i Rävnäs i Västmanland med föräldrar och mor- och farföräldrar. Det var länets finskspråkiga förvaltningskommuner som stod för arrangemanget. I somras hade vi med till och med en blivande mamma med bebis i magen. Bebisen representerade femte generationen av sverigefinländare, säger ?

Efter ett tag kommer Isabella. Det är Isabellas mormor Tuula som har skjutsat henne hit. Tuula skall bistå som vicemommo idag.
- Jag har faktiskt inte alls varit aktiv i Finska föreningen förr, men tycker nu att det här är ett fantastiskt tillfälle för Isabella att lära sig mer finska. Här gör man det genom att pyssla tillsammans och sjunga finska sånger och leka, förklarar vicemommo.

Som dagens huvudpyssel gäller det att måla om ett utrangerat dockskåp som skall bli ett fullt bebott tomtebo. Det skall ske på två språk.
- I dag målar vi. Tänään maalataan. Vad vill ni ha för färg på väggarna? frågar Kaarina Mustonen flickorna på svenska och sedan  på finska.

Flickorna väljer beige och ljusgula toner av vattenlöslig färg. Kaarina Mustonen frågar dem vad gul heter på finska. Efter ett kort begrundande klingar svaret "keltainen".

Kaarina Mustonen säger att det är stora skillnader på hur mycket barnen här behärskar finska.
- De flesta förstår ju en hel del och kan även prata lite. De får undervisning i finska i skolan också. Det får alla elever i Virsboskolan som vill ha det. Men det är nödvändigt att jag talar svenska. När vi äldre talar finska här tillsammans så blir språket mer levande.

Nu har även hennes man Onni kommit in med barnbarnen Mikael och Elisabeth. Farfar Onni har hämtat dem från dagis.
- Det här gagnar barnens föräldrar att vi samlas här varje fredag eftermiddag. Föräldrarna får barnledigt och kan gå att sköta ärenden och veckohandla och så, säger Kaarina Mustonen.

En hel timme har gått och det gamla dockskåpet har omvandlats till en prima tomtebostad.
- Tomtar skall vi göra nästa gång, tillägger Kaarina på svenska och sedan på finska; "tonttuja sitten ensi kerralla."

Föreningens karaokeutrustning kommer till användning när barnen skall välja vilka finska sånger de vill sjunga. Efter Elefantsången och ringleken kommer den kanske mest kända finska barnlåten Haren satt på marken. Snart skuttar ett tiotal glada harar runt omkring i rummet.
- Att sjunga på finska är ett förträffligt sätt att ta till sig finska språket. Med sång kommer även den finska kulturen nära. Det här passar väl till vår grupp som består av barn mellan ett och åtta till tio år.

Klockan närmar sig fem. De två timmarna på Pysselstugan har gått som på vingar. Alla ser väldigt nöjda ut. Minstingen Mikael är dock lite trött. Isabella och hennes kompis skall snabbt hem och byta kläder. De skall vidare till diskot i Virsboskolan.

Farmor Kaarina plockar upp målarfärgburkarna och resten av penslarna. Även hon är nöjd trots att det varit lite hektiskt idag.
- Jag har nästan hela mitt liv jobbat på två språk. Jag tycker att jag har väldigt mycket att ge till de här fina barnen. Deras färdigheter i finskan har redan förstärkts under den här hösten. Det är också tack också vare skolans undervisning.

Hon fortsätter:
- Det syns i barnens gnistrande ögon. Jag har hört att de inte vill återvända till klassen efter finskundervisningen, och ofta vill de inte alls åka hem härifrån.

Pysselstugeverksamheten och de andra barnaktiviteterna på finska har gett ett uppsving för Finska föreningen på orten.
- Det är många som ringer hit och är intresserade av verksamheter där deras barn eller barnbarn kan lära sig finska och få nya kompisar bland barnen i Virsbo som har finska rötter, säger Kaarina Mustonen.

MARJA SIEKKINEN 
Sidan uppdaterad 2015-05-22