Artiklar
Barnen Jonas, Ante och Nadja trivs med den fina skolmiljön.

Föräldrar startar förskola

Ibland är steget kort mellan ord och handling.
På rekordtid har föräldrarna i Glen i Bergs kommun i Jämtland startat en samisk förskola.
Det sker mitt i kärnområdet för Tåssåsens sameby i Oviksfjällen.
- Spännande och intressant, säger de sydsamisktalande lärarna.
En kommunal skolstrid och pengar från regeringen är egentligen upprinnelsen till den snabba skolstarten.
- Tanken väcktes när det stod klart att Skålans skola skulle läggas ner, berättar Kerstin Lilja, en av initiativtagarna till förskolan.

I Skålans skola, fem mil från Glen, fanns redan samisk integrering, mycket uppskattad av de samiska föräldrarna i området. Även förskolebarnen kunde dra nytta av undervisningen. Besvikelsen var därför stor när kommunfullmäktige i våras beslutade att lägga ner skolan.
- Vi såg en öppning eftersom Berg samtidigt har blivit förvaltningskommun för minoritetsspråk, säger Kerstin Lilja.

Sagt och gjort. Föräldrarna i renskötarfamiljerna bildade under sommaren kooperativet ”Vaerien Maanah”, som betyder ”Fjällets barn”. Lagom till höstterminen startar förskolan.
- Vi ser mycket positivt på föräldrarnas initiativ, säger Torsten Medalen (C), ordförande i verksamhetsnämnden.
Bergs kommun finansierar hälften och andra halvan kommer från det statsbidrag som utgår till förvaltningskommunerna.

Det har inte heller varit några problem att rekrytera personal – de bor redan i byn och tillhör den äldre generationen samisktalande.
- Vi är så glada för att våra kära föräldrar ställer upp, säger Kerstin Lilja.

Eileen Pålsson och Märta Lilja ser fram mot arbetet tillsammans med barnen.
- När vi själva gick i skolan blev vi bestraffade när vi pratade samiska, berättar de.
Följden blev att mellangenerationen, som Kerstin tillhör, tappade sitt språk.
- Vi tillhör en förlorad generation. Nu ser vi fram mot att våra barn ska lära oss föräldrar sydsamiska…

Hon säger det på skämt, men i botten finns ett djupt allvar. Hon får medhåll av Elaine Asp och Benita Lindholm, som också ingår i föräldrakooperativet.
- Språket är så viktigt. Nu får barnen möjlighet att lära sig sydsamiska på ett naturligt sätt i en naturlig miljö, säger de.

Eileen och Märta har ingen formell lärarbehörighet, men i det här fallet tycker föräldrarna att det är av underordnad betydelse. Det är sydsamiskan och miljön som är viktig. Mycket av undervisningen kommer att ske utomhus med hjälp av en flyttbar tältkåta.
- Vi kan lära oss om växter, djurspår och väderförhållanden och vi kan vara med vid renskiljningar och andra aktiviteter, säger Eileen Pålsson.

Förhoppningen är att förskolan ska bidra till att rädda det hotade språket sydsamiska. Men inte bara det – själva byn upplever också något av en renässans tack vare barnfamiljerna. Elaine Asp och hennes sambo Thomas Johansson håller på att restaurera byns gamla kafé. Thomas mormor Greta Lindgren bedrev kaférörelse här för 25 år sedan. Nu startar Thomas och Elaine ett samiskt turistföretag, ”Hävvi i Glen”, som knyter an till samisk kultur och mattradition. Hävvi betyder ”självklart” och kockutbildade Elaine hoppas kunna jobba mer på hemmaplan i stället för på Systembolaget i Östersund, där hon har sin grundtjänst.

Underlaget kan tyckas litet, eftersom Glen enbart har tolv personer som bor där året runt och det är långt till närmast större orter: sju mil till Åsarna och elva mil till Östersund på delvis smala och krokiga grusvägar. Men det bekymrar inte Elaine:
- Glen är en mittpunkt!
Hon syftar på det faktum att Glen är ett nav för vandrings- och skoterleder och ett område för jakt, fiske och bärplockning. I närheten finns 135 fritidshus.

För Glen ser språkframtiden ljusare ut, men vad händer i övrigt inom Bergs kommun efter nedläggningen av den enda skolan med samisk integrering?
- Vi har ambitionen att få igång samisk integrering på flera skolor. Det står inte och faller med en enda skola, säger Torsten Medalen.

Den skola som står närmast till hands att ersätta Skålan är Åsarna.
- Vi försöker ta över den verksamhet som bedrevs i Skålan, men det är svårt att få tag i lärare, konstaterar rektor Monica Hallqvist.
- Vi kan säkert lösa det kortsiktigt, men på längre sikt behövs samarbete över både kommun- och länsgränser och en nationell satsning på lärarutbildning, säger hon.

Hur det går återstår att se, men på den nya förskolan i Glen kommer de nu igång med undervisning på sydsamiska.

Birger Ekerlid

Sidan uppdaterad 2010-09-06